Nieuws

Tijdens de eerste week van april organiseerde de Algemene Directie Civiele Veiligheid (ADCV) de 6de Europese opleiding voor nationale contactpunten. Aan deze vierdaagse opleiding namen 24 deelnemers uit 17 verschillende Europese landen deel. Het doel van de opleiding is om medewerkers van de 24/7 nationale contactpunten voor rampen wegwijs te maken in het Europees Mechanisme voor Civiele Bescherming (UCPM). Als nationale alarmeringsinstantie voor hun land vormen zij immers een centrale schakel om in geval van een ramp internationale hulp aan te vragen of aan te bieden.
Laura Szabo: “Als voorzitster van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heb ik één ambitie: het recht om meester te zijn over je eigen lot. Iedereen moet zijn eigen carrière kunnen kiezen, zonder druk van buitenaf. Iedereen moet zich op zijn eigen tempo kunnen ontwikkelen, binnen een open organisatie. Iedereen moet op zichzelf durven vertrouwen, het pad volgen dat zinvol is. Iedereen moet de ruimte krijgen om zich te engageren, na te denken, samen te werken en beslissingen te nemen. Door een inclusief aanwervings-, promotie-, welzijns- en ontwikkelingsbeleid te voeren, wil Binnenlandse Zaken een vruchtbare bodem blijven op de weg naar professionele gelijkheid”.
In 2026 - 2027 organiseert Campus Vesta samen met de Universiteit Antwerpen een postgraduaatopleiding ‘Adviseur Gevaarlijke Stoffen’. De uiterste inschrijvingsdatum is 15 november 2025.
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om het beroep van brandweer te promoten.
De bedoeling is om de brandweer beter bekend te maken bij het grote publiek en te tonen welke taken ze voor de bevolking uitvoert.
De campagne zet ook het administratief en technisch personeel van de brandweer in de kijker.
De wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur werd gewijzigd waardoor de hulpverleningszones nu uitdrukkelijk opgenomen worden in het toepassingsgebied.
Eind juni waren er enkele 'spectaculaire' interventies van de Civiele Bescherming.
Sinds 1 juli is er een nieuw icoon verschenen op de app 112 BE. Het gaat over het icoon 'Help - Andere noodnummers', dat is toegevoegd op de tweede pagina van de app naast de '1722'-iconen.
De enquête over geweld en agressie tegen hulpverleners en medisch personeel die werd gelanceerd in april, zou op 15 juni worden afgesloten, maar om iedereen de kans te geven deel te nemen, verlengt VIAS de datum tot 25 juni.